maandag 27 januari 2014

Luisteren naar muziek - La Noyée van Yann Tiersen

Vorige week hebben we onze oren extra gespitst. We luisterden naar een pareltje van Yann Tiersen uit de soundtrack van Le fabuleux destin d'Amélie Poulin: La Noyée.
Ook de kinderen konden deze muziek wel smaken.
We schreven eerst op hoe deze muziek ons deed voelen, waar we aan dachten tijdens het beluisteren.
Daarna probeerden we de verschillende instrumenten te ontdekken. Dat was geen gemakkelijke klus.
Uiteindelijk gingen we op zoek naar de verschillende fragmenten in het muziekstuk, waarna de kinderen in groepjes bewegingen bedachten per fragment.
Omdat de kinderen de muziek zo mooi vonden, beluisterden we de volledige CD tijdens de lessen beeld.
Voor iedereen die thuis nog even wil genieten is er gelukkig deze link:
http://youtu.be/duGbgrv9LRE


zondag 26 januari 2014

Move tegen pesten 2014

Op donderdag 27 februari doen wij mee met de Move tegen Pesten!

Onze school is reeds aangemeld op de kaart van Move tegen Pesten. Geef op Ketnet ook aan dat je meedoet met de Move tegen Pesten.
Wil je op 27 februari iedereen verbazen met je danstalent? We zullen het dansje op school inoefenen, maar kan je niet meer wachten, dan kan je via deze link het dansje al aanleren.
http://www.ketnet.be/doen/move-tegen-pesten-2014/leer-het-dansje?context=movetegenpesten

Veel plezier!

Knutsellessen?

Elke week mag ik verschillende keren de handen uit de mouwen steken om creatief aan de slag te gaan met de kinderen. Op donderdag doe ik dit met L1, L2 en L6, op vrijdag ga ik aan de slag met L3 en L4.
Hoewel de kinderen deze lessen altijd gewoon "knutselen" noemen, probeer ik toch meer te doen dan gewoon te knutselen.
We bespreken verschillende schilderijen, proberen de kenmerken van een bepaalde schilder te ontdekken, passen nieuwe technieken toe, ... We leren kijken naar kunst en kunst en kunstenaars te bespreken.
We proberen tijdens het werk dan ook niet altijd naar een bepaald resultaat toe te werken, maar denken we na over het proces dat we volgen.
Af en toe wijken we echter af van deze vertrouwde weg en gaan gewoon aan de slag. Zo ook toen we schudbollen gingen maken. Zie hier de resultaten (en de glunderende gezichtjes).







Een pluviometer ijken

In onze lessen W.O. hebben we het al een tijdje over de tijd. Natuurlijk ging dit vooral over tijdsberekening, het jaar, de kalender en de seizoenen. Wat nauw samenhangt met de verschillende seizoenen is natuurlijk het weer.
Zodoende werken we nu ook eventjes rond het weer. Elke dag meten we de temperatuur. Vanaf maandag 27 januari meten we ook de neerslag per m². Dat zullen we doen met een pluviometer. Deze maakten we zelf. De pluviometer was snel gemaakt. De maataanduidingen aanbrengen was wat lastiger. Maar moeilijk gaat ook, en met de nodige concentratie volbrachten we dit karwei.
Benieuwd welke meetresultaten we zullen bekomen!



Creatief met wintergroen

Elke maand besteden we extra aandacht aan de natuur. Deze maand leerden we meer over planten die groen blijven tijdens de winter. Tijdens een wandeling op het schooldomein bekeken we de kenmerken van de bladeren van deze planten. Ook namen we de naaldbomen onder de loep.
Nadien gingen creatief aan de slag met het wintergroen. We maakten verschillende bloemstukjes met het groen dat we vonden op het schooldomein, en met takjes die onze juf meebracht uit haar tuin.
Enkele sfeerbeelden van onze bloemschikkunsten:



vrijdag 3 januari 2014

Gelukkig Nieuwjaar!


We wensen iedereen een fantastisch jaartje toe!
Hopelijk wordt het een jaar vol vreugde en geluk, met mooie en leerrijke momenten.

Neem even de tijd om te grasduinen door onze vernieuwde blog. 
Je vindt er nog heel wat nieuws uit 2013!


Sint op bezoek...

Sinterklaas logeerde een weekje op ons schooldomein. Dat was echt wel spannend.
Eerst stond daar plots een mobile home! We wisten helemaal niet van wie die was. De volgende dag bracht een brief gelukkig soelaas. Sinterklaas en zwarte piet zochten eventjes de rust op. Ze hadden geen betere plek kunnen vinden!
Op woensdag 4 december vonden we opnieuw een brief. Zwarte piet had de was opgehangen. Maar een flinke windstoot had die over het hele domein verspreid. Nu werd de hulp van de kleuters en de kinderen van L1 en L2 ingeroepen. Konden zij de was opnieuw verzamelen tijdens een leuk zoekspel?

Na het fruitmoment gingen de kinderen enthousiast aan de slag. Ze volgden sporen en volbrachten verschillende opdrachtjes: een vlaggetje maken voor de Sint, een schoorsteen bouwen met de blokken, een puzzel maken, raadseltjes oplossen, ...

De kinderen brachten alle opdrachten tot een goed einde en konden het bonte wasgoed weer verzamelen. De leerlingen van L3, L4 en L6 trakteerden hen nog op een sinterklaasliedje, in het Frans! Terwijl de de jongsten op speurtocht waren, had juf Inez aan de oudste leerlingen het liedje aangeleerd. Op deze manier kreeg de leuke dag een muzikaal einde.

















Op vrijdag was het dan eindelijk zover! Sint kwam uit zijn tijdelijke woonst en woonde het feest ter ere van zijn verjaardag bij. De kleuters zongen een lied, de kinderen van L1 en L2 zongen en dansten voor de sint, de pakjes werden uitgedeeld, ... dat was gelukkig nog niet het einde van het feest! Voor iedereen was er nog een lekker bakje friet en een verfrissend drankje.














Netbal...

Netbal is een vast onderdeel van de turnlessen voor de leerlingen van L3, L4 en L6. Onze eigen turnzaal is echter wat te klein hiervoor. Maar mevrouw Adelheid bracht de oplossing: de leerlingen mochten 2 maal oefenen in de turnzaal van het Atheneum te Kortrijk. 
In de grote zaal daar hadden de leerlingen plaats zat om de opslag in te oefenen.

De leerlingen oefenen eerst het passen in.

We hebben nog even tijd voor een oefenmatch.

De voorbije weken voor de leerlingen van L3 en L4

De leerlingen van L3 en L4 leerden de voorbije weken veel over gezonde voeding en E.H.B.O..
Om de geziene leerstof extra in te oefenen maakten de leerlingen een grote voedingsdriehoek.
Er kwam wel wat wiskunde aan te pas om de driehoek te tekenen en te verdelen. Toen dat eenmaal achter de rug was, konden de kinderen pas echt aan de slag.
Reclamefolders werden zorgvuldig uitgeplozen, op zoek naar foto's van water, aardappelen, rijst, pasta, groenten en fruit, vlees en vis, zuivelproducten, vetten, en restproducten (snoep en koekjes).
Niet alles werd even makkelijk gevonden. Het grote vak dat voorzien werd voor water bleef nagenoeg leeg, terwijl er een overvloed te vinden was aan producten uit de restgroep. 







De leerlingen bekwaamden zich ook in het aanleggen van verschillende verbanden. Ze leerden om een eenvoudig spiraalverband aan te leggen, maar ook een kruisverband aan de hand en aan de voet. Het moeilijkste bleek wel het scharnierverband aan knie of elleboog. Maar oefening baart kunst. De leerlingen hebben het nu allemaal wel beet. 
Wanneer een ongeval gebeurt, weten zij hoe ze de hulpdiensten moeten verwittigen en kunnen een slachtoffer in veiligheidshouding leggen.







Verkiezingen leerlingenraad

De leerlingenraad heeft reeds een eerste vergadering achter de rug. Maar wie heeft nu beslist wie wel en wie niet in de leerlingenraad mag zetelen? Het antwoord is heel eenvoudig: de leerlingen zelf! 
Enige tijd geleden trokken de leerlingen allemaal naar de stembus.
Na een woordje uitleg van de directie, mochten de kandidaten hun ultieme campagnespeech houden. Daarna was het aan de kinderen:
Met rood potlood mochten ze zelf de bolletjes kleuren naast hun favoriete kandidaten. 
Het was eventjes wachten op de uitslag, maar dit zijn onze leerlingenvertegenwoordigers:

Vertegenwoordiger van de kleuters: Absalom
Voor de leerlingen van L1 en L2: Amélia
Voor de leerlingen van L3 en L4: Siebe en Ammon
Voor de leerlingen van L6: Amber

De leerlingenraad vergadert op regelmatige basis. Je mag steeds je ideeën doorgeven aan hen. 

De stemformulieren en rode potloden wachten geduldig op de jonge kiezers.
Mevrouw Adelheid heet iedereen welkom en wenst alle kandidaten veel succes.

Hier ziet u alle kandidaten op een rij.

Ook de kleuters mochten hun stem uitbrengen. Zij mochten kiezen wie hen zou vertegenwoordigen.

Iedereen krijgt zijn stemformulier en ook nog een woordje uitleg van de voorzitters van dienst.

De oudere leerlingen helpen de jongste kinderen een handje. Op de achtergrond ziet u onze stemhokjes.