woensdag 26 oktober 2011

Bellegembos






Geen regen, zon, een stuk fruit en veel levendigheid ; dat waren de ingrediënten bij het begin van de wandeling. Later kwamen daar nog zwammen, een fazant, veel takken, kastanjes, ... bij.
Het was leuk in het bos ! Eerst wat leerinhouden in het echt aanschouwen, daarna wandelen, spelen en kampen bouwen.

Oef ! Foto's terecht




















Vanmorgen raadden collega's mij aan om toch nog eens batterij en geheugenkaart te checken. En eureka, de foto's stonden er toch nog op. Ziehier !

dinsdag 25 oktober 2011

Wereldlabo V.R.F.

Deze namiddag werkten we in het OC Marke aan de milleniumdoelstellingen. De leerlingen kozen 1 van de 8 werkpunten (minder armoede, meer onderwijs, geen onderscheid tussen vrouw en man, ...) en bedachten een passende slogan. Het was moeilijk en liep in het begin dan ook wat stroef. Na een tijdje was iedereen aan het tekenen en schilderen. Juf nam hele mooie foto's en bekeek ze thuis vooraleer ze te bloggen. En toen ?! Waren ze plots allemaal van mijn fototoestel en pc verdwenen. Het spijt me maar ik kan ze nergens meer bespeuren.
Onze schilderijen worden dit weekend tentoongesteld en volgende week worden ze op school bezorgd. Gelukkig krijg ik dan nog de kans om ze te fotograferen en op onze blog te zetten. Het werkproces zal je erbij moeten fantaseren...

woensdag 12 oktober 2011

Frans


Af en toe hebben we in L3-L4 ook al een lesje Frans. Het gaat om courante begrippen zoals kleuren, cijfers, dagen, maanden, voeding, ... De bedoeling vooral dat de leerlingen gewoon worden aan de klanken en andere schrijfletters dan in het Nederlands. Nadien kunnen ze op de computer de les nog eens beluisteren en passende oefeningen maken. Sara oefent nog eens de groenten en fruit die Pistache op de markt kocht.

dinsdag 11 oktober 2011

Verjaardag Robert


Vandaag is Robert 10 jaar geworden ! Bedankt voor de supergrote lolly en gelukkige verjaardag !

vrijdag 7 oktober 2011

Kalender oktober

*dinsdag 18 oktober : kindvrije pedagogische studiedag
*dinsdag 25 oktober : Wereldlabo OC Marke V.R.F. : muurschilderen, dus kleren die vuil mogen
worden en €2 zal op de factuur staan
*woensdag 26 oktober : herfstwandeling Bellegembos
*donderdag 27 oktober : oudercontact + rapport
*vrijdag 28 oktober : Halloweentocht (info volgt)

woensdag 5 oktober 2011

Bieb Bellegem



Om de 2 weken gaan we naar de bieb van Bellegem. We kiezen er 2 boeken, waarvan hoogstens 1 een stripverhaal mag zijn. De leerlingen gaan zeer graag en daar zal bibliothecaris Piet zeker voor een groot deel tussen zitten. Hij is altijd in voor een grapje, een aparte begroeting, hij dolt met de leerlingen en hij brengt meestal een snoep mee om onderweg op te eten. In de klas worden de boeken direct aan een grondig onderzoek onderworpen. Soms gaan ze mee naar huis om aan de familie te tonen of verder te lezen. Juf leest sinds eind september ook minstens 3x per week een stukje voor om de dag op een leuke manier af te sluiten. Zo hebben we al een volledig boek van Lydia Verbeeck uit ! Norah is zelfs al begonnen aan een 2e boek van die auteur. Soms blijft het bij een hoofdstuk of 1 van de meerdere verhalen.

Dag van de leerkracht

Bedankt aan alle leerlingen die eraan gedacht hebben ! De praline tijdens de speeltijd heeft enorm gesmaakt, ook al was het fruitdag. Ik heb nadien wel 3 mandarijntjes gegeten om het goed te maken...

dinsdag 4 oktober 2011

Maand oktober


Elke maand werken we aan iets specifieks in de klas rond het thema 'Milieubeleid'. Vorige maand moesten we zoveel mogelijk de lichten uitdoen. Deze maand proberen we te letten op elektrische toetstellen zoals de cd-speler, radio, computer, plastificeertoestel. Die moeten ook zo weinig mogelijk verbruiken en dus proberen we de tijd en energie te bundelen.
Deze maand staan er 4 activiteiten buiten de schoolmuren voor ons op het programma.
Op dinsdag 25 oktober gaan we schilderen naar het Wereldlabo. Dit gebeurt in de namiddag in het OC Marke. De titel is V.R.F. en daarmee bedoelen ze dat we met verf een muur zullen beschilderen. Kledij die vuil mag worden is dus aangeraden.
Op woensdag 26 oktober gaan we gans de voormiddag met heel het lager naar Bellegem Bos. We zullen er de herfst observeren en enkele bosspelen uitvoeren.
Op donderdag is het rapportavond. De laatste vrijdag is er een Halloweentocht ! U krijgt zeker nog meer info mee !

maandag 3 oktober 2011

Leerlingenraad L3-L4


De leerlingen hebben gekozen om naar de leerlingenraad te sturen : Kars en Amber voor L4 en Norah en Giel voor L3. Veel succes !

zaterdag 1 oktober 2011

Kaartlezen



Sinds de kleuterklassen leren onze kinderen zich oriënteren in de ruimte op een spelende manier. In L3-L4 gebruiken we een grote schoendoos als maquette van de klas. De groene stickers stellen het bord voor. De witte stickers de ramen en deur. Elke leerling kleeft zijn naam op een doosje dat een verkleinde weergave van onze bank voorstelt. Telkens we in de klas een nieuwe plaats krijgen, verplaatsen de leerlingen ook hun bank in de maquette. Zo leren ze zich in een ruimte oriënteren, ook je plaats tegenover de andere leerlingen bepalen. Met dit proces komen we in de hoogste klassen uiteindelijk tot kaartlezen. Zelfs in een tijd van pc en gps is dat altijd handig en noodzakelijk.