donderdag 28 april 2011


Volgende week nemen we deel aan Sam, de Verkeersslang. We vragen dan ook met aandrang dat iedereen die het kan opbrengen op eigen kracht naar school komt. Op de step, met de fiets, inlineskaten of met de benenwagen, als je maar geen motor nodig hebt. We gaan meteen ook in competitie met de overige klassen en wie weet zijn wij wel 'de meest milieubewuste klas'. Verder komen ze van de Stad Kortrijk onze fietsen controleren en desgewenst labelen. In de hoogste graad komt de politie om les te geven over 'dode-hoek-ongevallen'. Op woensdag geven we een heus fietsbelconcert. Elke klas krijgt ook les over veilig reizen met de schoolbus. Er staat dus een drukke week op ons programma !

vrijdag 22 april 2011

Paaseierenspel











De laatste vrijdag sloten we af met het paaseierenspel. De directrice had alles uitgedokterd en het werd een toffe, 'eivolle' namiddag ! Elke ploeg bestond uit leerlingen van alle klassen van het lager. Iedereen moest op zoek op het domein naar een paasei van een bepaalde kleur (de kleur van je ploeg) en een bepaald nummer. Vond je een ei van een andere kleur of een ander nummer dan moest je verder zoeken en onthouden wat voor jouw ploeg belangrijk was. Indien het gepaste ei gevonden was, moest je vlug naar de jury. Daar vernam je welke taak je met de hele ploeg moest uitvoeren : een lied componeren, een rijmgedicht maken, een puzzel tot een goed einde brengen met knip- en plakwerk, een tekening maken, een toneeltje maken en opvoeren. De ploegen werkten met veel inzet en animo. Uiteindelijk was er 1 ploeg die alle opdrachten kon uitvoeren. De anderen kwamen tijd tekort. Het belangrijkste was dat iedereen met een goed gevoel aan zijn vakantie kon beginnen ! Geniet er nog maar even van...

maandag 4 april 2011

Mandazis

















Deze namiddag gingen we 'De smaak van Afrika' proeven in de Wervel. We ontmoetten er Eunice, een Keniaanse mevrouw, die al een tijdje in Belgiƫ verblijft. Ze werkt hier op de rechtbank als criminologe en vertaalster Swahili - Nederlands. Daarnaast doet ze ook nog Afrikaanse workshops, zoals Afrikaanse dans, Afrikaans koken, ... Wie wil kan gerust een kijkje nemen op Afrika@home.be. We mochten vragen stellen over haar leven, Afrika, haar familie, ... Ze antwoordde in heel verstaanbaar Nederlands en ging ook in op actuele thema's : de kloof tussen rijk en arm in Afrika, maar ook groeiend in ons eigen land, godsdiensten, respect (voor voedsel, je familie, je gezin), bigamie, rituelen in verschillende godsdiensten, haar werk in de gevangenis, ... Ondertussen verdeelde ze het werk en iedereen vond het leuk om deel te zijn van een heel kookproces. Uiteindelijk maakten we gefrituurde zoete banaan en mandazis ( beignets). Het recept kan je op haar site terugvinden. Wij maakten de mandazis met kaneel en kokos. Kardemom riskeerden we niet want het heeft een uitgesproken smaak en westerse kinderen zijn het absoluut niet gewoon. Iedereen proefde en vond het overheerlijk ! Vooral de mandazis vielen in de smaak. Voor het thuisfront werd er ook nog een proevertje meegegeven. Graag ook de reacties van mama's, papa's, broers en zussen. De juffen en meesters geven in elk geval een 10/10 voor L3-L4 en Eunice !