vrijdag 20 februari 2015

Telefoneren

Het is iets wat we bijna elke dag doen, zonder er nog veel over na te denken. Toch moeten we het allemaal wel eens leren... telefoneren... Hoe neem je een telefoon aan? Hoe begin je een telefoongesprek? Hoe sluit je het gesprek af? Bij telefoneren komen er heel wat vaardigheden aan bod. Hoog tijd dus om deze al wat in te oefenen.
De kinderen van het derde leerjaar mochten al met de telefoon aan de slag. We zullen dit gedurende dit schooljaar nog regelmatig herhalen en inoefenen.




Illustratoren op pootjes

Momenteel loopt in de Kortrijkse bibliotheek de tentoonstelling "Illustratoren op pootjes", i.s.m. RASA. Deze vereniging probeert kunst dichter bij kinderen te brengen. Illustraties van kinderboeken zijn heel vaak kleine kunstwerkjes. Iedere illustrator heeft dan ook zijn eigen stijl.
De tentoonstelling toont ook werk van Pieter Gaudesaboos. Dit is de illustrator/schrijven van het moderne sprookje "Stad". In kader van hun boekenproject (samen met de kinderen van buurtschool Vetex uit Kortrijk) lezen de kinderen uit het vierde en vijfde leerjaar onder andere "Stad".
Na een bespreking van de werkjes, kunnen de kinderen zelf aan de slag. Ze mogen namelijk hun eigen prentenboek maken. Dit boekje mogen ze tentoonstellen of zelf houden.
Wie meer wil weten over RASA kan terecht op de website: www.rasa.be, wie meer wil weten over het boekenproject kan een kijkje nemen op de blog: http://bibieb.blogspot.be/









dinsdag 17 februari 2015

Kapitein Bolle bezoekt de klas...

De voorbije weken kregen de kinderen van L1 en L2 flessenpost. Via brieven vertelde kapitein Bolle, zeerover, hen over de averij die zijn schip leed. Hij vroeg de kinderen hem te helpen met het zoeken van een schat. Met die schat zou hij dan een  nieuwe schuit kunnen kopen.
Eerst moesten de kinderen een plattegrond van de klas maken. Dit zou helpen tijdens de schattenjacht.
Met plattegrond en schatkaart gingen de kinderen op zoektocht. Voordat ze de schat echt konden vinden, moesten ze eerst nog een kompas maken en iets meer leren over de windrichtingen.
Als stoere piraten doorstonden ze alle proeven en konden nadien genieten van een sappige versnapering.





Kleren maken de man...

In de lessen techniek leerden de kinderen uit de eerste graad dat mensen vaak speciale kledij dragen voor hun beroep (agenten, brandweermannen, geestelijken, ... ). Mensen passen hun kledij ook aan het weer aan (warme jas, korte broek, ...) of aan wat ze zullen doen (trouwkledij, badpak,... ). Het werd een leuke les rond kledij. Om de les af te sluiten kropen de kinderen in de kledij van een ander. Zo werden ze iemand anders. Ze leefden zich nog beter in hun rol in tijdens een fantasiespel. Zo zie je maar, kleren maken de man of vrouw...