donderdag 3 december 2015

Voorleesweek

Tijdens de voorleesweek gingen we naar de kleuterklas met ons eigen favoriete voorleesboekje. 



zaterdag 21 november 2015

Grootouderfeest

Speelden oma en opa op de speelplaats dezelfde spelletjes als vandaag? Kregen ze meer of minder huiswerk? Welk speelgoed kregen zij van Sinterklaas? We zochten dat samen uit aan verschillende tafels.






vrijdag 22 mei 2015

Bibieb... boeken in beeld en beweging...

Het begon allemaal reeds in september...
10 boeken werden voorgesteld aan de leerlingen, het project werd uit de doeken gedaan (namelijk dat wij 10 boeken zouden lezen en deze boeken zouden verwerken tot een "voorstelling") en de leerlingen van het vierde en vijfde leerjaar gingen aan het lezen.
Ze hadden al heel wat boeken van de stapel verslonden toen ze in november eindelijk de leerlingen van de Vetex Buurtschool leerden kennen, tijdens een speed-date in de bibliotheek.
Met nog meer enthousiasme verslonden de kinderen nog meer boeken tot... Barbara van Casa Blanca onze school bezocht.
Op een speelse manier leerden de kinderen, onder leiding van Barbara, de ruimte te verkennen, elkaar aan te voelen, mimiek en stem te gebruiken, ...
De verschillende workshops leidden tot een voorstelling, waarin u de leerlingen van L4 en L5 aan het werk kan zien. Delen uit de boeken worden voorgesteld, afleidingen uit de boeken worden getoond,... maar vooral de inzet van de leerlingen, hun eigen inbreng, hun talenten!
Vanavond kan u vanaf 19u genieten van de acteerprestaties van de leerlingen in de Budafabriek te Kortrijk.
Op zaterdag kan u van 11u tot 18u terecht in de Budafabriek voor de beeldende tentoonstelling van de leerlingen van Vetex Buurtschool en doorlopend filmmateriaal van de voorstelling van onze leerlingen.
Op zondag is er een laatste voorstelling om 11u. Tot 18u is er ook dan een tentoonstelling en film.
Mogen de leerlingen ook op uw bezoekje rekenen?

donderdag 23 april 2015

Een piraat liegt altijd!

Op vrijdag 3 april was er een poppenkastvoorstelling. De kinderen van het eerste en het tweede leerjaar speelden het verhaal: "Een piraat liegt altijd", voor de andere kinderen van de school. Hieronder ziet u enkele foto's.
De kinderen van L1 en L2 zorgen zelf voor uitleg bij de foto's.

De piraten hebben een smoes bedacht om de prinsessen te redden uit de grot van de draak.

We nemen een blikje achter de schermen.

De kinderen van L1 en L2 met hun zelfgemaakte poppen.



vrijdag 20 februari 2015

Telefoneren

Het is iets wat we bijna elke dag doen, zonder er nog veel over na te denken. Toch moeten we het allemaal wel eens leren... telefoneren... Hoe neem je een telefoon aan? Hoe begin je een telefoongesprek? Hoe sluit je het gesprek af? Bij telefoneren komen er heel wat vaardigheden aan bod. Hoog tijd dus om deze al wat in te oefenen.
De kinderen van het derde leerjaar mochten al met de telefoon aan de slag. We zullen dit gedurende dit schooljaar nog regelmatig herhalen en inoefenen.




Illustratoren op pootjes

Momenteel loopt in de Kortrijkse bibliotheek de tentoonstelling "Illustratoren op pootjes", i.s.m. RASA. Deze vereniging probeert kunst dichter bij kinderen te brengen. Illustraties van kinderboeken zijn heel vaak kleine kunstwerkjes. Iedere illustrator heeft dan ook zijn eigen stijl.
De tentoonstelling toont ook werk van Pieter Gaudesaboos. Dit is de illustrator/schrijven van het moderne sprookje "Stad". In kader van hun boekenproject (samen met de kinderen van buurtschool Vetex uit Kortrijk) lezen de kinderen uit het vierde en vijfde leerjaar onder andere "Stad".
Na een bespreking van de werkjes, kunnen de kinderen zelf aan de slag. Ze mogen namelijk hun eigen prentenboek maken. Dit boekje mogen ze tentoonstellen of zelf houden.
Wie meer wil weten over RASA kan terecht op de website: www.rasa.be, wie meer wil weten over het boekenproject kan een kijkje nemen op de blog: http://bibieb.blogspot.be/









dinsdag 17 februari 2015

Kapitein Bolle bezoekt de klas...

De voorbije weken kregen de kinderen van L1 en L2 flessenpost. Via brieven vertelde kapitein Bolle, zeerover, hen over de averij die zijn schip leed. Hij vroeg de kinderen hem te helpen met het zoeken van een schat. Met die schat zou hij dan een  nieuwe schuit kunnen kopen.
Eerst moesten de kinderen een plattegrond van de klas maken. Dit zou helpen tijdens de schattenjacht.
Met plattegrond en schatkaart gingen de kinderen op zoektocht. Voordat ze de schat echt konden vinden, moesten ze eerst nog een kompas maken en iets meer leren over de windrichtingen.
Als stoere piraten doorstonden ze alle proeven en konden nadien genieten van een sappige versnapering.





Kleren maken de man...

In de lessen techniek leerden de kinderen uit de eerste graad dat mensen vaak speciale kledij dragen voor hun beroep (agenten, brandweermannen, geestelijken, ... ). Mensen passen hun kledij ook aan het weer aan (warme jas, korte broek, ...) of aan wat ze zullen doen (trouwkledij, badpak,... ). Het werd een leuke les rond kledij. Om de les af te sluiten kropen de kinderen in de kledij van een ander. Zo werden ze iemand anders. Ze leefden zich nog beter in hun rol in tijdens een fantasiespel. Zo zie je maar, kleren maken de man of vrouw...


zondag 11 januari 2015

Kulderzipken

De leerlingen van het vijfde leerjaar gingen aan de slag met een fragment uit Kulderzipken. Het gebrachte fragment komt uit de aflevering "Kaas" van de eerste reeks.
Toen we in klas enkele fragmenten uit de reeks bekeken, waren de meningen over de serie verdeeld. Sommige leerlingen waren verkochten, anderen vonden dan weer dat alles wat oubollig leek.
Hieronder kan u de versie van de leerlingen zien, en uw mening over hun prestatie vormen.





De Schreeuw

De leerlingen van L3/L4/L5 gingen aan de slag met "De Schreeuw" van Edvard Munch. Voor de kerstvakantie oefenden we ons is de stijl, vorige week gingen we met acrylverf aan de slag op papier met grove korrel.
De resultaten zijn te zien in de eetzaal.