dinsdag 11 maart 2014

Sportieve dansers

Op woensdag 26 februari trokken enkele sportievelingen uit onze klas naar De Wervel te Rollegem. Daar werd in samenwerking met SVS een dansactiviteit georganiseerd. Enkele sfeerbeelden:







Het ketchupavontuur

Waarom we nu net ketchup maakten in onze klas? Wel...
Tijdens het vorige thema W.O. werkten we rond betaalmiddelen, vraag en aanbod, de indeling van een winkel, reclame,... Daardoor ging ik in de lessen muzische vorming werken rond Andy Warhol, die voor zijn kunstcarrière aan de slag was in de reclamewereld. Het was dan ook Andy Warhol die de link vormde tussen het W.O.-thema, de lessen muzische vorming en "ketchup". Het volgende filmpje zal hierover alvast meer duidelijk brengen:

http://youtu.be/Ejr9KBQzQPM

We zouden dus ketchup maken. Hiervoor zochten we eerst verschillende recepten op, vergeleken de recepten (wat is er haalbaar?), stelden een boodschappenlijstje samen en gingen naar de winkel.
In de winkel bekeken we ook de winkelindeling, de reclame, de prijs van de verschillende producten, ...

Omdat bij producten niet enkel de inhoud, maar ook de verpakking belangrijk is, drukten we ook onze eigen etiketten voor onze ketchupflessen:


Het drukken was niet altijd even makkelijk en we moesten goed nadenken voordat we aan de slag gingen.

Voor de ouders die de ketchup lekker vonden en thuis de handen uit de mouwen willen steken hebben we hier nog het recept:

Recept om zelf tomatenketchup te maken




Ingrediënten
1 kg Tomaten
150 g Uien
100 ml Wijnazijn (of balsamico)
50 g Suiker
1 theelepel Zout
1 theelepel Paprikapoeder (mild)
Peperkorrels grof gemalen (of witte peper)
1 mespuntje gemalen kruidnagel
1 theelepel Tabasco (mag natuurlijk ook minder)



Bereiding

  1. Tomaten wassen en steelaanzet verwijderen.
  2. Uien fijn snipperen.
  3. Tomaten in vieren delen en vervolgens in een pan doen, samen met de resterende ingrediënten (uien, wijnazijn, suiker, zout, paprikapoeder, peperkorrels, kruidnagel en tabasco) zeker 45 min. op laag vuurtje laten sudderen. Af en toe roeren.
  4.  De ketchup laten indikken.
  5. Terwijl de ketchup nog heet is, in de roerzeef zeven en meteen in de gereed staande glazen of flessen overschenken. Deksel snel dichtschroeven en 10 minuten ondersteboven laten afkoelen.
  6. Eenmaal afgekoeld minimaal 2 weken lang laten trekken voor een lekkere smaak.