zaterdag 28 november 2009

Voorleesweek


Normaal gezien lees ik elke dag een stukje voor uit een boek dat één van mijn leerlingen koos. Zo hebben we al een paar boeken uitgelezen. (Het mysterieuse kerkhof; Het geheim van de keel van de nachtegaal; Het Pimpelpaarse Polderspook)
Het is het moment van de dag waarbij iedereen rustig wordt en geniet van het verhaal. Op die manier merken sommige leerlingen dat lezen ook heel leuk is. Je kan verdwijnen in het verhaal en zelf de held zijn. Je zorgen vergeten en je laten meeslepen door spannende avonturen. Het verdriet en de blijdschap van de hoofdpersoon voelen. Kortom voorlezen zet aan tot lezen!
Deze week was het toch iets specialer!
Priscilia en Yoran lazen het boek Wiet van Marc de Bel voor in onze klas. Het was een kort maar grappig verhaal. Ook juf Nancy kwam voorlezen! Ikzelf ging naar 5 en 6 om daar voor te lezen uit een boek over weerwolven. Het was heel (ont)spannend... Vraag maar aan Robbe.

donderdag 26 november 2009

Spreekbeurten, deel 3















Zoals eerder al is vermeld, krijg ik dit jaar heel goede spreekbeurten voorgeschoteld. Hier nog enkele sfeerbeelden.
Tim: goudvissen
Michiel: vrachtwagens
Seppe: voetbal
Louis: cake
Ieme: mijn konijn
Emile: basket

zondag 22 november 2009

Meetcircuit op dinsdag






Dinsdagmorgen wordt er volop gemeten en gewogen. Met de hulp van enkele mama's die vrijwillig een handje komen toesteken, leren we schatten, meten en omzetten met de hulp van een tabel.
Wat in de klas bijna niet haalbaar is, kan nu vlot en correct verlopen. Per 2 of 3 leerlingen voeren de kinderen de opdrachten uit. Zo krijgen ze meer voeling met de verhoudingen tussen cm/dm/m of cl/dl/l of g/kg. Ook het gebruik van een balans of weegschaal, meetlat (klein en groot) of lintmeter wordt hier geoefend. Na het concreet werken (wegen, meten) is de overschakeling naar abstract werken(oefeningen in de werkboek) veel gemakkelijker.
Langs deze weg wil ik mijn helpende handjes nog eens bedanken! Sibille, Gudrun, Sophie en Mieke dankjewel voor jullie enthousiaste inzet!!

zaterdag 14 november 2009

20 jaar GO = feest!

Op 12 november vierde het Gemeenschapsonderwijs feest! 20 jaar een open geest! Wij waren de gelukzakken. We mochten meevieren in het Warandepark in Brussel. Alles was heel goed georganiseerd. We vertrokken met de trein naar Brussel. Onderweg lazen we of speelden UNO of babbelden gewoon wat met elkaar. In het station van Brussel stonden de begeleiders ons al op te wachten. Ze begeleiden ons naar het park, gaven ons een regenvestje en een dagkaart en niet te vergeten... oordopjes.
Een eerste verkenning: We keken onze ogen uit naar de vele (circus)artiesten, de lekkere hapjes en de kleurrijke ballonnen. We aten eerst onze buikjes rond om daarna naar het podium te trekken. Daar kregen we een schitterend optreden van Brahim te zien na een leuke zumbasessie.
Toen was het tijd om het tapijt van tegels te leggen. Alle kinderen en begeleiders hielpen mee. Het resultaat mocht gezien worden. Uiteraard was het wereldrecord gebroken.
Moe maar voldaan keerden we terug naar onze school. Het was een leuke dag!

woensdag 11 november 2009

Spreekbeurten 2

Spreken voor een groep is niet gemakkelijk. Dat kunnen sommigen onder jullie wel beamen. Toch kan ik met trots zeggen dat elke spreekbeurt die ik dit jaar al gehoord heb, heel goed was. Iedereen was goed voorbereid. De spreekbeurten waren goed gestructureerd en werden vlot verteld. Er kwam heel wat documentatie aan te pas: prenten, foto's, voorwerpen, kledij, voeding,... Sommigen gaven zelfs een demonstratie. Jochen liet de klas meespelen, Saartje speelde dwarsfluit en Bo bakte koekjes (Die waren trouwens heel lekker!!). We kregen ook al een sudoku en een quiz voorgeschoteld. Ik ben benieuwd wat we nog te zien en te horen krijgen!