zondag 20 december 2009

De nieuwjaarsbrief


Het is de gewoonte om op 1 januari familie en vrienden geluk te wensen. Dit doen wij met een nieuwjaarsbrief. Het werd een zwart exemplaar met veel “blingbling”. De leerlingen besteedden veel aandacht aan hun handschrift en het correct schrijven. (Sommigen moesten dan ook al eens opnieuw beginnen.) Het resultaat zag er prachtig uit!

vrijdag 18 december 2009

Soepbedeling aan senioren van Bellegem











Op donderdag maakten 5 en 6 in (samenwerking met de brede school: zij zorgden voor de groenten) een heerlijke soep klaar. Daarna deden zij al een eerste bedeling.
Op vrijdag was het onze beurt. Met het bord van de Brede School mee, een kerstmuts op ons hoofd en de fluohesjes aan, zagen ze ons van ver komen. Juf Sharon bracht de soep mee in haar auto. We belden aan bij de senioren en boden ze een kommetje soep aan. Hoewel de soep gratis was, kregen we hier en daar een zakcentje voor de klas. De mensen waren heel blij met ons initiatief en maakten graag een praatje. Ook Madeleine kreeg een kom soep. Zo zag ze haar pennenvrienden eens van dichtbij. Wij waren ook blij dat we haar eens persoonlijk konden spreken.
Tegen de middag waren we terug op school. Moe (en ook wel wat verkleumd) maar voldaan schoven we aan tafel. Deze actie voor de senioren van Bellegem was een succes en zeker voor herhaling vatbaar!

vrijdag 4 december 2009

Sintfeest

Ook dit jaar was het sintfeest een succes. Met paard en koets arriveerde de Sint met zijn Pieten. De leerlingen zetten hun beste beentje voor met een prachtig schouwspel. Vol belangstelling bekeken en beluisterden de Sint en de Pieten de liedjes, dansjes, toneeltjes en het poppenspel. Ze vonden het zo goed dat alle kinderen chocolade kregen. De kleinsten kregen ook nog speelgoed.
Daarna konden we de buikjes vullen met lekkere frietjes en een fris drankje. Toen was het weeral tijd voor de Sint om te vertrekken.
Het was een leuk feest en zoals altijd komt de Sint volgend jaar terug.

zaterdag 28 november 2009

Voorleesweek


Normaal gezien lees ik elke dag een stukje voor uit een boek dat één van mijn leerlingen koos. Zo hebben we al een paar boeken uitgelezen. (Het mysterieuse kerkhof; Het geheim van de keel van de nachtegaal; Het Pimpelpaarse Polderspook)
Het is het moment van de dag waarbij iedereen rustig wordt en geniet van het verhaal. Op die manier merken sommige leerlingen dat lezen ook heel leuk is. Je kan verdwijnen in het verhaal en zelf de held zijn. Je zorgen vergeten en je laten meeslepen door spannende avonturen. Het verdriet en de blijdschap van de hoofdpersoon voelen. Kortom voorlezen zet aan tot lezen!
Deze week was het toch iets specialer!
Priscilia en Yoran lazen het boek Wiet van Marc de Bel voor in onze klas. Het was een kort maar grappig verhaal. Ook juf Nancy kwam voorlezen! Ikzelf ging naar 5 en 6 om daar voor te lezen uit een boek over weerwolven. Het was heel (ont)spannend... Vraag maar aan Robbe.

donderdag 26 november 2009

Spreekbeurten, deel 3















Zoals eerder al is vermeld, krijg ik dit jaar heel goede spreekbeurten voorgeschoteld. Hier nog enkele sfeerbeelden.
Tim: goudvissen
Michiel: vrachtwagens
Seppe: voetbal
Louis: cake
Ieme: mijn konijn
Emile: basket

zondag 22 november 2009

Meetcircuit op dinsdag






Dinsdagmorgen wordt er volop gemeten en gewogen. Met de hulp van enkele mama's die vrijwillig een handje komen toesteken, leren we schatten, meten en omzetten met de hulp van een tabel.
Wat in de klas bijna niet haalbaar is, kan nu vlot en correct verlopen. Per 2 of 3 leerlingen voeren de kinderen de opdrachten uit. Zo krijgen ze meer voeling met de verhoudingen tussen cm/dm/m of cl/dl/l of g/kg. Ook het gebruik van een balans of weegschaal, meetlat (klein en groot) of lintmeter wordt hier geoefend. Na het concreet werken (wegen, meten) is de overschakeling naar abstract werken(oefeningen in de werkboek) veel gemakkelijker.
Langs deze weg wil ik mijn helpende handjes nog eens bedanken! Sibille, Gudrun, Sophie en Mieke dankjewel voor jullie enthousiaste inzet!!

zaterdag 14 november 2009

20 jaar GO = feest!

Op 12 november vierde het Gemeenschapsonderwijs feest! 20 jaar een open geest! Wij waren de gelukzakken. We mochten meevieren in het Warandepark in Brussel. Alles was heel goed georganiseerd. We vertrokken met de trein naar Brussel. Onderweg lazen we of speelden UNO of babbelden gewoon wat met elkaar. In het station van Brussel stonden de begeleiders ons al op te wachten. Ze begeleiden ons naar het park, gaven ons een regenvestje en een dagkaart en niet te vergeten... oordopjes.
Een eerste verkenning: We keken onze ogen uit naar de vele (circus)artiesten, de lekkere hapjes en de kleurrijke ballonnen. We aten eerst onze buikjes rond om daarna naar het podium te trekken. Daar kregen we een schitterend optreden van Brahim te zien na een leuke zumbasessie.
Toen was het tijd om het tapijt van tegels te leggen. Alle kinderen en begeleiders hielpen mee. Het resultaat mocht gezien worden. Uiteraard was het wereldrecord gebroken.
Moe maar voldaan keerden we terug naar onze school. Het was een leuke dag!

woensdag 11 november 2009

Spreekbeurten 2

Spreken voor een groep is niet gemakkelijk. Dat kunnen sommigen onder jullie wel beamen. Toch kan ik met trots zeggen dat elke spreekbeurt die ik dit jaar al gehoord heb, heel goed was. Iedereen was goed voorbereid. De spreekbeurten waren goed gestructureerd en werden vlot verteld. Er kwam heel wat documentatie aan te pas: prenten, foto's, voorwerpen, kledij, voeding,... Sommigen gaven zelfs een demonstratie. Jochen liet de klas meespelen, Saartje speelde dwarsfluit en Bo bakte koekjes (Die waren trouwens heel lekker!!). We kregen ook al een sudoku en een quiz voorgeschoteld. Ik ben benieuwd wat we nog te zien en te horen krijgen!

zaterdag 31 oktober 2009

De tijd gaat snel...


Ja... We zeggen het allemaal wel eens. De tijd gaat snel.
September was nog maar begonnen en oktober stond al klaar. De ganse groep oefende, herhaalde en leerde de leerstof van het vorig schooljaar. Ook heel wat nieuwe lessen kwamen aan bod. De leuke extra activiteiten (Milieuboot, bezoek stadhuis Kortrijk, Halloweentocht,...) zorgden voor een goede groepsfeer.
De rapporten zagen er dan ook goed uit. De inzet werd nog eens extra beloond met een griezelige Halloweentocht en een weekje vakantie. Tijd om thuis (of elders) te genieten en ons op te laden voor een nieuwe periode vol uitdagingen en leerplezier.
Het volgende rapport mogen jullie verwachten na de kerstvakantie. U kan dan ook eens persoonlijk komen horen hoe uw (b)engel het gesteld heeft. Meer informatie hierover volgt later.

vrijdag 30 oktober 2009

Een oogverblindende kralenmobile!






Er was heel wat werk aan en soms prikten we ons aan de ijzerdraad, maar het resultaat mag er zijn!
We gebruikten ijzeren kapstokken. Daaraan hingen we stukjes ijzerdraad die we versierden met verschillende kralen. We hadden kralen in alle kleuren en maten: roze, gele, paarse, gouden, blinkende, ronde, vierkantige, met letters erop, met figuurtjes, met glinsters, grote, kleine,... We werkten weer eens goed samen. Helpen vasthouden, kralen rijgen,... en elkaars werk keuren.
Onze klas ziet er weer wat kleuriger uit.

zaterdag 24 oktober 2009

Een struikelgeval...


Ja... Het is zo ver. De eerste gekwetste klasgenoot. Tijdens de speeltijd struikelde Tom. Het zag er niet goed uit. Tom had ook veel pijn.
Gelukkig zagen we hem de dag erna terug met een glimlach op zijn gezicht. Zijn arm zat in het gips.
Tom:"Nu doet het geen pijn meer en ik heb nog goed geslapen ook. En ik zal veel schrijven met mijn andere hand."
Zo gezegd, zo gedaan... Tom schrijft al bijna beter met links! Hij krijgt ook heel wat hulp van klasgenootjes. Zij werken elk om beurt samen met hem (Ze doen dus dubbel werk!). Tom denkt mee, geeft het antwoord en dan schrijft de helper het op. Ik ben er trots op dat iedereen in de groep zich inzet en elkaar helpt!

vrijdag 16 oktober 2009

Meetcircuit: inhoud





Het onderdeel meten is voor veel kinderen een struikelblok. Liter, deciliter, centiliter is nogal abstract. Daarom oefenen we met maatbekers, verschillende flessen en water. Hoeveel is een liter? Welke flessen kan ik daarvoor gebruiken? Hoeveel flesjes van 20 cl kunnen in 1 liter? Hoeveel water zit er in een koffiekop? ... Op deze manier leggen de leerlingen sneller de link van de realiteit naar het abstract werken.

Spreekbeurten

In onze klas houdt elke leerling een spreekbeurt.
Een zelfgekozen onderwerp wordt door de leerling uitgewerkt. Samen met mama en/ of papa wordt materiaal/ documentatie gezocht. Dit kan vanalles zijn: foto's, voorwerpen, muziek, een filmpje,... Kortom alles wat de spreekbeurt nog interessanter en leuker kan maken. De inhoud van de spreekbeurt wordt volledig uitgeschreven of in de vorm van een schema opgesteld.
Dan komt het erop aan om zo enthousiast mogelijk te vertellen.
Deze leerlingen deden het alvast schitterend! Proficiat!



donderdag 15 oktober 2009

Het grootouderfeest was opnieuw een groot succes!


Er stond een stralende zon aan de hemel toen de grootouders arriveerden.
Om 9 uur stak iedereen de voeten onder tafel om te genieten van een uitgebreid ontbijt. Carine en haar helpers hadden er weer werk van gemaakt! Een buffet in de refter voor de oma's en opa's en eentje beneden voor de kinderen. Het oogde prachtig en smaakte nog beter.
Daarna kwamen de meme's en pepe's hun kleinkinderen halen in de klas. Iedereen beleefde veel plezier tijdens de fotozoektocht. De kinderen van wie de grootouders niet aanwezig konden zijn, zochten samen met mij de weg beschreven in de zoektocht.
Bij de aankomst op school kregen de mammies en pappies nog een verwenkoffie en de kinderen een warme chocolademelk en een wafeltje.
Het was opnieuw een geslaagd grootouderfeest!

woensdag 14 oktober 2009

Ook wij spelen toneel...

Een leuke manier om allerlei gevoelens te ervaren is acteren. De meeste kinderen vinden dit heel leuk! Een manier om zich uit te leven en in te leven in een rol. Spelenderwijs leren ze ook samenwerken, overleggen, hun mening geven, zelfvertrouwen opbouwen,...
Ook het spreken zelf is hier heel belangrijk. We letten op uitspraak, intonatie, volume,...
Tijdens deze lessen werken de groepjes een (zelf)gekozen onderwerp uit. Daarna geven ze een voorstelling aan hun klasgenootjes. Het publiek krijgt dan achteraf de kans om het toneeltje te bespreken. Pret verzekerd!





dinsdag 13 oktober 2009

We leven ons uit tijdens de lessen beeld!


Wat vroeger "knutselen" of "handvaardigheid" heette, heeft nu de naam muzische vorming gekregen. Dit omvat verschillende domeinen: drama, beweging, muziek, media en beeld.
Tijdens 1 van deze lessen beeld maakten de leerlingen "tijdschriftgezichten". Van mij kregen ze een leidraad. Een stappenplan waar ze zich op konden baseren. In combinatie met hun eigen fantasie en ideeën kwamen er heel wat mooie werkjes uit de bus. In dit filmpje krijg je een aantal sfeerbeelden te zien.

maandag 5 oktober 2009

Een verjaardag zonder snoep!

Het is de gewoonte (maar zeker geen verplichting!!!) dat je trakteert als het jouw verjaardag is. Meestal zijn dat dan snoepjes. Niet zo gezond, maar op zo'n dag is dat wel toegelaten. Saartje had daar een ander idee over en bracht voor iedereen een 3D-mozaïek mee. Alle leerlingen gingen enthousiast aan de slag en het resultaat mocht er zijn. Enkele leuke diertjes werden tevoorschijn geknutseld.

Assepoester

Jeugdtheater Scherven en toneelvereniging De Gebroken Spiegel brengen in oktober met meer dan 50 acteurs/ actrices "Assepoester". Om de leerlingen warm te maken voor dit hartverwarmende familietheater brachten de koning en de koningin een bezoek aan ons klasje. Ze verlootten 2 tickets en nodigden de anderen uit om mee te genieten van dit toneel dat wordt gebracht in OC De Wervel. Ieme en Tim waren de uitverkorenen! Proficiat!

Werken in onze moestuin!

Vorig jaar werd er in samenwerking met De Brede School een moestuin aangelegd op ons domein. Zoals de tuinliefhebbers onder jullie weten, kruipt er heel wat tijd en werk in om lekkere groenten te verkrijgen. Daarom werken wij af en toe eens met de ganse klas in ons moestuintje. Onkruid wieden, de aarde aanharken,... De kinderen zelf vinden het leuk maar vermoeiend!

vrijdag 2 oktober 2009

20 jaar GO




Het is feest in het gemeenschapsonderwijs. 20 jaar onderwijs voor iedereen vraagt om wat extra aandacht. Alle leerlingen van het GO versierden een tegel. Ook wij deden eraan mee...

dinsdag 22 september 2009

De milieuboottocht


Het begon frisjes maar stilletjesaan kwam de zon erdoor. Het was een boeiende en leerrijke verkenning van de Leie.
Aan dek ervaarden en observeerden we de waterweg, het leven en de natuur op en rond het water. We zagen heel wat vogels: reigers, eenden, een aalscholver, een meerkoet, ... Jammer genoeg kregen we de ijsvogel niet te zien.
In het laboratorium ontdekten we hoe het met de waterkwaliteit van de waterweg gesteld is. Ook kregen we een aantal insecten te zien. Met het blote oog en met de microscoop.
In het ruim gingen we met opdrachten, educatief materiaal en aquaria op zoek naar antwoorden. We onderzochten waterstalen en roken er ook aan... Amai... wat een stank kan die vervuiling veroorzaken!
In de klas werkten we nog verder in onze lesblaadjes. Het was een heel interessant onderwerp!!

zondag 20 september 2009

Stientje




Stientje was een hele leuke klasgenoot die jammer genoeg onze klas moest verlaten. Gelukkig bracht ze ons al een bezoekje en er werden telefoonnummers uitgewisseld. Hopelijk zien we je gauw terug, Stientje!

Van de werkelijkheid naar een maquette...



U dacht het misschien ook..."Zijn ze nu weer aan het wandelen?" Toch kan een verkwikkende wandeling door het schooldomein ons heel wat bijleren. Tijdens een les meetkunde (ruimtelijke oriëntatie) verkenden we onze school om daarna in de klas alles zo nauwkeurig mogelijk na te bouwen met blokken.
"Waar zit de ingang van de parking? Waar staat de refter? Zijn die gebouwen even lang? Wat denk jij? ..." Rekentaal, samenwerken, overleggen, je mening uiten, hulp vragen, plezier beleven...
De volgende stap: een plattegrond tekenen van het schooldomein. Houd ons dus maar in de gaten!

Veilig verkeren met de hulp van Zebra...





Op donderdag, 3 september kregen we al belangrijk bezoek. Guy Leleu,Schepen van Mobiliteit, Jean de Bethune, Schepen van Onderwijs, en nog heel wat belangrijke mensen bezochten onze klas. De zebra hielp ons met het opfrissen van enkel zeer belangrijke verkeersregels. Samen stelden we een Zebra-contract op waar we ons heel het jaar zullen aan houden (en natuurlijk nog veel langer...). Daarna werden we door Schepen De Bethune uitgenodigd om eens een bezoek te brengen aan het stadhuis! Hier horen we zeker nog meer van...